Kiropraktorkliniken Rtel

Vanliga frågor om Ryggskott

Hur behandlar man ryggskott?
Det första man måste göra är att utreda vad som skapat ditt ryggskott. Beroende på detta kan man sedan välja hur man ska behandla ditt ryggskott. Man kan inte bestämma behandlingen förrän man vet vad som är fel.

Kan mitt ryggskott vara cancer?
Det är extremt ovanligt att ett ryggskott är ett tecken på cancer.

Kan jag ligga kvar i sängen?
Om du har mycket ont och smärtan ökar när du står och går kan det vara bra att ligga kvar i sängen någon dag tills det värsta minskat.

Mitt ryggskott har släppt men nu känns det i ett ben istället.
Generellt är det bättre med ryggsymptom än bensymptom. När ryggsymptom övergår till bensymptom tyder det på diskbråck. Kroppen behöver inte krampa och skydda längre då skadan nu är skedd.

Jag har gått hos en terapeut och har blivit behandlad och fått ont i benet istället.
Terapeuten ställde troligtvis en felaktig diagnos. Svårt att säga om terapeuten gjorde ditt tillstånd sämre eller om det hade uppkommit ändå.

Jag har gått 8 behandlingar till en terapeut och är lite bättre, men…
Jag har aldrig behandlat ett ryggskott med 8 behandlingar… terapeuten har troligtvis feldiagnostiserat dig och behandlat symptom och inte orsak till symptom. Byt till en mer kompetent terapeut!

Ska man röntga ett ryggskott?
I de allra flesta fall är röntgen av ett ryggskott ganska meningslöst. Röntgen ger inte någon direkt användbar information.
Slätröntgen ser man bara skelettet och det säger nästan ingenting efter som det inte är skelettet det är fel på.
Magnetröntken och datortomografi: ser man diskarna tydligt MEN trots att man kan se diskarna kan man inte se hur disken mår och om den är överbelastad/skadad. Dessutom ligger på rygg vid undersökningen och då belastas inte disken och då kan allt se bra ut men så fort man reser sig efter undersökningen belastas disken igen och då kommer smärtan… Då kan man få ett svar om att allt ser bra ut men att det är ett falskt positivt svar man fått…

Kan man få ischias vid ryggskott?
Ja. Om en disk buktar ut och trycker på ischiasnerven får du ischiassymptom. Det kan även vara muskler som irriterar ischiasnerven SOM ger “ischias”.

Ett råd: Vänta inte med undersökning. Ju tidigare desto större är chansen att förhindra ett ev. diskbråck.