Vanliga frågor kring kiropraktik

Ischias 2Vad behandlar en kiropraktor?

En kiropraktor är specialist inom rörelseapparatens problem, dvs smärta, värk och stelhet i muskler och leder. De vanligaste besvären som behandlas är ryggont, huvudvärk, nackspärr och ischias men även idrottsskador, arbetsrelaterade besvär och ryggbesvär under graviditet behandlas av kiropraktorn.

Är kiropraktisk behandling säker?

Forskning påvisar att kiropraktik är en mycket säker behandlingsmetod. Vid all aktiv behandling kan det dock uppstå bieffekter. De vanligaste bieffekterna vid kiropraktisk behandling är ömhet vid det behandlade området, dessa kan kvarstå ett par dagar efter behandlingen.

Hur lång tid tar det innan jag känner mig bättre?

Det är individuellt men generellt kan man säga att det krävs fler behandlingar ju längre tid du haft dina besvär. Vissa patienter upplever en förbättring nästan direkt. Andra upplever att det kan ta några veckor innan de känner sig bättre. Varje patient blir bättre i sin egen takt ofta beroende på besvärens orsak och hur väl hemövningar och råd följs.

En kiropraktor hjälper dig att förstå orsaken till dina besvär och du får tips och råd om hur du långsiktigt kan förebygga uppkomsten av dina besvär.

Den senaste forskningen kring rygg- och nackbesvär pekar på att vi i de flesta fall ska fortsätta att vara aktiva trots att det gör ont, givetvis utifrån egen förmåga och smärta. Aktivitet gör att din rygg och nacke läker snabbare och mer skonsamt än om du är helt sängliggande. En kiropraktor ger dig råd kring din situation om vilka rörelser du bör undvika och vilken aktivitet som är gynnsam för dig.

Det är inte ovanligt att patienter som blivit hjälpta av kiropraktorn fortsätter att söka regelbundet ett par tillfällen per år, detta är frivilligt och ses ofta på likt ett tandläkarbesök eller rutinkontroll hos läkaren för att undvika framtida besvär med sin kropps muskler och leder.