Kiropraktorkliniken Rtel

TUINA – Kinesisk massage

I Kina har man använt den kinesiska massagen Tuina i flera tusen år med mycket goda resultat. Det är en blandning av massage, kiropraktik och akupressur och istället för nålar använder Tuinaläkarna sina händer och fingrar för att rätta till problem och obalanser i kroppen.

Hela stämningen i rummet känns österländsk och exotisk. På väggarna finns kinesiska planscher med alla akupunkturpunkterna utritade och i taket hänger en röd kinesisk lampa med långa fransar. Det doftar av olika kinesiska örter och moxa (torkad gråbo) som bränns vid akupunkturbehandlingar. Doktor Zhao Xiao Cun ber mig sitta ner och ställer först en rad olika frågor.

För att kunna ställa en diagnos ber han mig att räcka ut tungan, tittar på märken efter tänderna och kollar mina olika pulser på handleden. Han säger att min tunga ser lite väl ljus ut och att pulsen verkar tyda på låg energi just nu. Inom den kinesiska läkekonsten använder man sig av 20-30 olika pulser för att känna in vad som kan vara orsak till problem och obalanser i kroppen.

– Det tar ganska lång tid att lära sig känna skillnad på de olika pulserna. Eftersom man inte kan visa pulsen måste man genom erfarenhet lära sig att känna skillnaden, berättar Doktor Zhao Xiao Cun som är läkare i Tuina och akupunktur.

”Ny medicin”
Hela massagen känns mycket professionell, effektiv och utan krusiduller som när man går på ett läkarbesök ungefär. Vilket är precis vad det är. I Kina har de flesta större sjukhus hela avdelningar som är specialiserade på Tuina och Tuinaläkare har ett högt anseende. Det finns även speciella Tuina sjukhus där Tuinaläkare är specialister på olika sjukdomar.

Patienterna kan ofta välja om de vill ha Tuinamassage eller akupunktur. Vissa patienter är t ex rädda för nålar och då kan det fungera bättre med Tuina. Tidigare kunde många läkare både Tuina och akupunktur men numera är de oftast specialiserade. Många kombinerar behandlingen med kinesiska örter, koppning, moxa och akupunktur.

Fem år tar det i Kina att utbilda sig till Tuinaläkare och fem års utbildning till akupunktör. I Kina fungerar den traditionella kinesiska medicinen utan motsättningar sida vid sida med den västerländska medicinen som kallas ”ny medicin”.

Akuta sjukdomar behandlas ofta med den västerländska medicinen och förebyggande samt kroniska sjukdomar oftast med den kinesiska medicinen.
– Akupunktur är mycket bra vid smärta men när det gör ont i muskler, leder och senor är Tuina bäst då man kan stimulerar ett större område.

Enligt en läkartidning har det visat sig att 70 procent av besvären vid t ex ischias är borta efter 10 – 20 Tuinabehandlingar, säger Doktor Zhao Xiao Cun.

Snabb behandling
Dr Zhao går snabbt och effektiv igenom kroppen och masserar på olika punkter beroende på vad patienten har problem med. Vissa punkter ömmar till lite extra och även händer och fötter får massage. Med mycket lite olja på händerna masseras huvudet och tinningarna vilket är mycket rogivande och även lederna sträcks ut.

– Jag känner att han ger energi till mig genom att stimulera punkter på huvudet. En enorm koncentration som nästan omsluter en, säger Lore Klein som går på behandling hos Doktor Zhao Xiao Cun.

En av teknikerna som är mycket vanlig heter ”rolling” där handens utsida rullas med knogarna hårdare och mjukare på kroppen i ganska snabb takt. En annan teknik heter ”one finger meditation” där man med tummarna trycker på de olika akupunkturpunkterna. Tui betyder just pressa samt skjuta på huden samtidigt och Na betyder krama.

– T.ex huvudvärk kan jag fixa på 20 minuter men i Sverige ser man Tuina mer som en massage och förväntar sig att man ska hålla på lika länge som under en massagebehandling. I Kina är man däremot van vid att en Tuinabehandling tar olika lång tid beroende på orsak till problemet, berättar Doktor Zhao Xiao Cun.

Roten till det onda
Den kinesiska massagen Tuina har funnits i 4 700 år och man arbetar med meridianerna – energikanalerna på samma sätt som akupunkturen gör. I Sverige är akupressur mera välkänt vilket är en liten del av Tuina där man trycker med fingrarna på olika akupunkturpunkter istället för att använda nålar.

– Jag tror att man började använda Tuina före akupunkturen. Om någon hade ont upptäckte man naturligt att när man pressade och tryckte på en kroppsdel blev det bättre av värmen, säger Doktor Zhao Xiao Cun.

Huvudsyftet med Tuina är att motverka sjukdomar och den grundläggande regeln inom all kinesisk läkekonst är att för att kunna bota sjukdomen måste man hitta roten till det onda. En annan grundläggande tanke är att förebyggande åtgärder går före botande. Små lindriga symptom behandlas för att förebygga allvarligare sjukdomar.

Med olika handgrepp med händer, fingrar, knogar öppnas blockeringar upp och energin i kroppen kan börja flyta fritt igen. Helheten är viktig i Tuina, genom att behandla kroppen så behandlas också sinnet och vice versa. Genom massagen bringar man personens medvetande tillbaka till kroppen så att självläkandet kan sätta fart.

Massagen löser effektivt upp smärtsamma störningar och har visat sig speciellt bra mot problem som ryggont, huvudvärk, migrän, arthritis, stress, depressioner, stärkande av immunförsvaret, matsmältningsproblem och sportskador.
– Tuina kan hjälpa vid depressioner så att det känns bättre i kroppen och att man blir gladare. Jag måste också kunna samtala och anpassa min behandling och metod. Det är viktigt att man kan säga ”bra ord” till sina patienter, säger Doktor Zhao Xiao Cun.

Olika tekniker
Kina är ett mycket stort land som har en lång historia vilket gör att det finns flera olika skolor av Tuina med lite olika tekniker som ofta har sitt ursprung i olika delar av Kina. Det sägs att det finns 300 olika grepp och tekniker.
– Jag kan 40-50 olika grepp och jag använder mest de grepp som kommer från Shanghai, säger Doktor Zhao Xiao Cun.

Det finns även en egen form av kinesisk barnmassage i Kina för att behandla barns sjukdomar som ser lite annorlunda ut och som passar mycket bra för spädbarn och barn upp till sex års ålder. Ett mjukt sätt att behandla barn genom beröring som är så viktigt för både barn och vuxna. Som en pensionerad barnmorska som är patient till Doktor Zhao Xiao Cun uttryckte det. ” Jag förstår inte hur man kan klara sig utan detta numera”.

Så fungerar den kinesiska läkekonsten
Inom den kinesiska läkekonsten är det viktigt att flödet mellan livsenergin Qi och blod är balanserat samt strävan efter balans mellan de två polariserande krafterna yin och yang. Är de i balans är man frisk och har inre harmoni. Syftet är att få igång flödet av Qi i meridianerna och det bygger på samma principer som akupunkturen och Qi Gong arbetar med.

Kroppen består av ett system av kanaler där livsenergin och blodet strömmar och om det flödet kommer i obalans kan sjukdomar uppstå. Man menar att kroppens organ har förbindelse via meridianerna. Meridianerna är det nätverk som länkar samman organen och kroppens olika delar. Det finns sex yttre sjukdomsframkallande faktorer som kan störa flödet vilka är vind, kyla, hetta, fukt, torka och eld.

Även känslor som upprymdhet, nervositet, vrede, oro, sorg, rädsla och chock kan störa flödet så att sjukdom uppstår. Genom att massera längs dessa meridianer och på akupunkturpunkterna kan man få igång flödet igen. Masserar man från hjärtat främjar man blodcirkulationen och ökar ämnesomsättningen. Masserar man mot hjärtat kommer blodet och lymfan tillbaka snabbare, svullnader och stagnation i blod löses upp.