Träning

Vi är gjorda för rörelse. Vi glömmer ofta bort vad vi egentligen är gjorda för. Under evolutionens gång har vi blivit specialiserade på att jaga vår föda på olika sätt. Detta har pågått under miljoner år. Det är bara under de senaste 50 – 100 åren som det blivit mer och mer vanligt att vi sitter ner större delen av dagen. Detta gör att ju mer orörlig man är under dagen, desto viktigare är det att man rör sig på fritiden.

Vad skall man träna då? Jag brukar ge rådet att träna det du känner att du kan hålla på med 2 – 3 timmar i veckan. Om det sedan är styrketräning som är jättebra för att snabbare träna upp de muskler som är försvagade, eller löpning som är bra för att det är ett naturligt rörelsemönster för oss, eller en promenad extra per vecka spelar inte så stor roll. Är du otränad kommer varje minut du rör dig mer än tidigare att vara till nytta.

Skulle alla i Sverige röra sig 3-4 timmar per vecka skulle vi naprapater, och även kiropraktorer, sjukgymnaster, alla alternativmedicinare och doktorer, ha betydligt mindre att göra. Samtidigt skulle de problem som ändå uppstår gå betydligt snabbare att behandla