Sprängande huvudvärk

Sprängande huvudvärk? Vad beror det på? Se vilka behandlingar som finns och vad du själv kan göra.

Sprängande huvudvärk, Skallebank, spänningshuvudvärk eller betong-keps…? Kärt barn har många namn. Den här artikeln belyser anatomi, funktion och symtom samt några vanliga orsaker och behandling till ett av våra vanligaste huvudvärksbesvär, spänningshuvudvärk. Du får även tips på övningar för att minska spänningar och förbättra rörlighet av huvudets och nackens muskler och leder.

Om man frågar en medicinare som är specialist på huvudvärk så får man veta att det finns ett hundratal olika diagnoser som alla kan falla inom ramen för huvudvärk. Av alla dessa är det två diagnoser som dominerar. Den ena är den ”klassiska” diagnosen som den här artikeln tar upp, nämligen spänningshuvudvärk. Den andra är migrän.

Spänningshuvudvärk kan sägas vara huvudets motsvarighet till ospecifika ländryggsbesvär och är mycket vanligt förekommande. Symtomen brukar vara en lågintensiv huvudvärk med en tryckande känsla som kan ha ursprung från skallbasen (nackrosetten) och sprida sig som ett spännband upp runt huvudet. Huvudvärken kan även sätta sig runt tinningarna eller käkarna eller som en mössa på huvudet (”betongkeps”).

Ond cirkel uppstår

Spänningshuvudvärk kan precis som ryggvärk uppstå av en mängd olika orsaker. I rutan på nästa sida kan du se de vanligaste orsakerna. Gemensamt för orsaker till spänningshuvudvärk är att de kan medföra överbelastning av muskler och leder runt nacke, skuldror, huvud, käke och ansikte. Muskelspänningar utvecklas då som följd, därav namnet spänningshuvudvärk.

Muskelspänningar som ej åtgärdas kan lätt skapa en ond cirkel med triggerpunkter och andra muskelrelaterade smärtor. Detta är speciellt vanligt om stress är ett vanligt förekommande inslag i vardagen. Stress kan nämligen göra så att retningströskeln (den grad av aktivitet som krävs för att framkalla besvär) sänks och man får då med tiden allt mer besvär. Det som började med enstaka fall av spänningshuvudvärk någon gång ibland kan övergå till huvudvärk som återkommer varje vecka eller dagligen.

Behandling mot spänningshuvudvärk är alltid att korrigera eller avlägsna orsakerna om det går. Undvik stressmoment, variera arbetsställningar, aktivera kroppen på ett allsidigt sätt med motion och träning i lagom dos samt gå regelbundet och kolla synen. I kombination med detta bör så klart individuellt anpassad muskel och ledbehandling sättas in vid behov för att lindra värk, normalisera rörlighet och minska muskelspänningar.

Effektiva behandlingar mot huvudvärk

Detta kan göras med många olika typer av kroppsbehandlingar, till exempel olika manuella behandlingsmetoder, massage, stretching, mobilisering, manipulation, triggerpunktssbehandling eller akupunktur. Vid misstanke om käkledsbesvär kan en duktig tandläkare vara till stor hjälp för korrigering av bett och utprovning av personligt anpassad bettskena för att avlasta tänder och käkar nattetid. Käkbesvär kan även vara relaterade till leder och muskler vilket bör kollas upp.

Nyligen publicerad forskning har till exempel visat att 75% av patienter med käkmuskelbesvär kunde bli bättre med sjukgymnastisk behandling där de fick lära sig själv-massage, värmebehandling och stretching för käkmusklerna jämfört med kontrollgrupp som fick rådgivning och information om hemträning. Det är dock viktigt att inte ha behandlingar som enda alternativ för att bli bättre då det kan innebära risk för beroende.

Självbehandling viktig vid huvudvärk

En analys av vad terapeuten kan göra i kombination med vad man själv kan göra för att motverka sina besvär ger alltid bäst effekt i längden. Allmän konditions- och muskelträning är känd för att ha många välgörande fysiska och psykiska effekter, liksom att kosten kan ha stor betydelse. Att se över sitt leverne på dessa punkter rekommenderas därför starkt för att minska kroppsliga besvär och öka välbefinnandet.

Träning

Motion och fysisk aktivitet behöver inte heller innebära tuffa träningspass i löparspåret. Även mer lugna träningsformer som qigong, tai chi, yoga, dans med mera kan ha en allmän avslappnande effekt och lindra spänningsrelaterade besvär.

Läkemedel

Intressant nog så har läkemedelsbehandling sällan en långvarig effekt vid spänningsrelaterad huvudvärk. Något som tyder på att det kan finnas många bakomliggande faktorer att ta hänsyn till såsom diskuterats ovan.