Kiropraktorkliniken Rtel

Radial Shockwave Therapy – Stötvågsbehandling

Shockwave Therapy eller på svenska Stötvågsbehandling är en snabb, effektiv, välbeprövad, vetenskapligt dokumenterad behandlingsmetod. Sedan 1998 används stötvågsbehandlingen av många toppklubbar och internationella landslag i Europa och USA. Shockwave utvecklades i början av 90 talet för behandling av urinstenar, och används idag även för behandling av njursten. År 1997 var utvecklingen klar av en betydligt mindre och mer praktisk maskin som skulle komma att användas inom ortopedin. Denna metod kallas Radial Shockwave Therapy. Det Tyska olympiska landslaget var de som först började använda denna behandlingsmetod.

Vad är Radial Shockwave Therapy?

Typiska besvär som vi behandlar med denna metod:
Tennisarmbåge, Hälsporre, Kalkaxel, Hopparknä/Patellärt Apex Syndrom, Hälsseneproblematik
Vad är Radial Shockwave Therapy?
Genom en applikator genereras stötvågor som uppkommer av pneumatiskt tryck som transporteras in i smärtområdet. Kroppen reagerar med att öka den metaboliska aktiviteten i smärtområdet.

Hur fungerar denna behandlingsform?
Det finns flera teorier bakom detta. En teori är att behandlingen ger en inflammatorisk process, vilket gör att kroppen svarar med att öka den metaboliska aktiviteten i smärtområdet. Detta stimulerar den läkande processen. En annan teori är att stötvågorna bryter ner ärrvävnad och möjlig kalk i muskelfästen.

Hur går en behandling till?
En behandling tar ungefär fem minuter, och man behandlar tre gånger i en serie med fem till sju dagars mellanrum, sedan gör vi en utvärdering om behandlingsresultatet. Behandlingen gör oftast ont under några minuter, men så fort behandlingen är klar upphör smärtan. De närmaste timmarna efteråt kan man känna av behandlingen, men efter 24 timmar har det avtagit för de flesta. Stötvågen triggar igång kroppens eget läkningssystem, så tag därför inte någon antiinflammatorisk medicin samtidigt som du behandlas.