Passar kiropraktik för gravida och nyblivna mammor?

Ja, absolut! Under graviditeten förändras tyngdpunkten och därmed belastningen på en kvinnas kropp.

Därtill utsöndras ett hormon Relaxin, för att göra ligamenten i bäckenet mer elastiska. Dock påverkar Relaxinet inte bara ligamenten runt bäckenet, utan också ligament runt om i kroppen. Detta gör att lederna tenderar att bli för rörliga.

När en led blir rörligare än det behövs, tar den lättare upp den rörlighet som en närliggande led med mindre rörlighet normalt skulle ha haft, en så kallad rörelsekompensation. Det är därför ganska enkelt att förstå varför smärtbesvär i bäcken samt runt om i kroppen, lättare uppkommer under graviditeten.

Legitimerade kiropraktorer är specialiserade på att ta hand om besvär under graviditeten. De kan också hjälpa många blivande och nya mammor med rygg och bäckensmärtor (ofta kallade foglossning) men även andra smärtbesvär samt domningar i armar och ben, under graviditeten.

Själva förlossningen kan vara ett traumatiskt förlopp, då barnet pressas ut genom en trång passage i bäckenet. Väldigt många kvinnor som besöker kliniker berättar att det var under graviditet och förlossning som deras besvär uppkom för första gången.

Hur behandlas gravida av kiropraktorn?

Jo, en gravid kropp har ofta en konstant och ökande förskjutning av tyngdpunkten framåt, detta gör att mycket fokus läggs på att stärka upp de bakre muskelkedjorna genom träning samt ergonomirådgivning för att minska belastning på kroppen.

Aktiv behandling genom manipulation är inte alltid en önskvärd väg att gå utan mobilisering och mjukdelsbehandling såsom töjning och massage lindrar besvären. Manipulation får ofta vänta tills patienten är klar med sin graviditet.

Vill du spara rehabiliteringstid och pengar rekommenderar ska du göra en undersökning inom 2-3 månader efter förlossningen.