Kiropraktorkliniken Rtel

Ont i ländryggen

Smärta från ländryggen kan variera från ett akut ryggskott där man har kraftig smärta som nästan invalidiserar för stunden, till smygande molvärk som övergår från en lätt stelhet till en i successivt ökande värk. Ibland är ischiasnerven irriterad och då fortsätter smärtan ner i benet, detta kan bero på olika orsaker, allt från allvarliga tillstånd som diskbråck till mer alldagliga såsom muskelspänningar.

Cirka 80 procent av alla svenskar råkar någon gång ut för ryggsmärtor och ryggbesvär är en av de vanligaste orsaken till sjukskrivning. Definitionen på ischias är strålande smärtor ifrån ryggen som sträcker sig nedanför knäet.

Vad kan kiropraktorn göra?
För oss kiropraktorer är denna typ av besvär den vanligaste sökorsaken och är för oss dagligt förekommande. Då det finns en mängd olika orsaker till smärta från ländryggen, är det viktigt att kiropraktorn har en gedigen utbildning för att kunna ställa en säker diagnos. Efter samtal om besvären och en ortopedisk och neurologisk undersökning, kontrollerar kiropraktorn rörligheten i de enskilda lederna.

Vid behov remitteras patienten till röntgen för att utesluta eventuell skada, såsom fraktur/diskbråck. Om besvären lämpar sig för kiropraktisk behandling, påbörjas en behandlingsserie där målet är att få tillbaka så normal funktion i ryggen så fort det är möjligt. När den normala rörligheten återkommer försvinner också besvären.

För att besvären inte skall återkomma är det då vanligt att kiropraktorn ger individuellt anpassade träningsprogram och ergonomirådgivning.