Ont i bröstryggen

Smärta mellan skuldrorna är allt mer vanligt förekommande, då vi sitter på kontoret eller framför datorn så sjunker vi alla lätt ihop som en hösäck och ryggen blir spänd.

Ibland kan besväret börja som en molvärk mellan skuldrorna, men ibland kommer det som en akut smärta vilken strålar fram mot bröstbenet och kan vara så intensivt att den drabbade nästan inte kan andas. Många patienter misstänker direkt hjärtinfarkt, men när de söker sig till sjukhusets hjärtavdelning visar det sig att hjärtat fungerar normalt.

Vad kan kiropraktorn göra?

Akuta besvär från bröstryggen liknar på många sätt en hjärtinfarkt. Om det finns den minsta misstanke om att besvären har utlösts från hjärtat, skickar vi patienten direkt till sjukhuset för rätt vård. Lyckligtvis är detta undantag från vardagen. Kiropraktisk behandling kan vara mycket effektivt mot den typ av besvär som kommer från bröstryggen.

 

Ofta rör det sig om en fixation (segmentellt reducerad rörlighet) mellan en kota och ett revben och denna fixation kan ofta frigöras med ett lätt tryck. Kroniska besvär som ofta inte är lika smärtsamma är betydligt svårare att behandla och behandlingsserierna kan bli ganska långa. Problemet här är att kiropraktorn inte alltid kan bli av med de faktorer som skapar besvären. Dock försöker vi på Kiropraktorn även att rehabilitera och förebygga återfall med ergonomisk rådgivning samt individuellt anpassade träningsprogram då dessa är nödvändiga. En bra hållning och ergonomi kan inte köpas, enbart motivation och kunskap kan hjälpa.