Naprapatbehandling

Elbehandling:
Används ofta som för- eller efterbehandling. Med ström (kallas TNS eller TENS) är syftet att få musklerna att dra ihop sig och slappna av. Därmed får man en ”pumpande” rörelse i musklerna, där målet är att få igång blodcirkulationen som alltid är nedsatt i spända muskler.
Ibland används Ultraljud, som är ett sätt att lokalt och djupt in i muskler och andra strukturer få igång blodcirkulationen. Detta sker genom att högfrekventa ljudvågor (1 MHz eller 3 MHz) tränger in i musklerna och lokalt ”skakar igång” cellerna.

Triggerpunkter:
Det finns ett hundratal så kallade triggerpunkter i kroppens muskler. Det är dessa punkter som till exempel ger spänningshuvudvärk, där smärtan sitter i huvudet men orsaken sitter i musklerna i nacken. Det finns punkter som strålar ut i armen, benet, eller till och med tänderna. Beroende på var smärtan sitter och vad undersökningarna visar kan jag lista ut om det är fråga om triggerpunkter eller inte. Dessa punkter behandlas med tryck eller klämning, som kan vara en ganska smärtsam men väldigt effektiv behandling.
Massage:
Massage används även det för att få igång blodcirkulationen i musklerna. Ofta används liniment av olika styrka så att värmeökningen fortsätter även efter besöket.
Om man vill ha massage enbart som avslappning bör man söka sig till en duktig massör. Jag kan ge tips om duktiga terapeuter.
Manipulering:
Detta är en behandlingsmetod som används för att ökar rörligheten i leder som inte rör sig som det är tänkt. Oftast används manipulering i ryggen, men kan även användas vid problem i armbågar, handleder, fötter, knän eller andra leder i kroppen.
Vid en manipulering utför man en snabb rörelse eller tryck i leden och då uppstår ibland ett ”knäppljud” i leden. Detta ljud uppkommer då ledytorna som inte rör sig separeras från varandra och ledvätska åter kan komma in mellan ytorna.

Mobilisering:
Mobilisering används också för att öka rörligheten i olika leder i kroppen. Man använder detta när man av olika anledningar inte kan komma åt att manipulera. Detta utförs utan den snabba rörelsen som utmärker manipuleringen, och mer som en stretchövning av leden. Man får i stort sätt samma effekt av detta som vid manipulering, men det tar lite längre tid.

Stretching:
Stretching utförs i regel i slutet av nästan alla behandlingar av olika typer av problem, där musklerna är involverade. Stretchingen är ett viktigt och effektivt sätt att få musklerna mer avslappnade och rörliga.

Hemövningar.
Hemövningar är ett viktigt komplement till behandlingen för att förkorta behandlingstiden och för att problemen skall avta fortare. Oftast är de första hemövningarna i form av rörelseövningar och/eller stretchövningar. I slutet av en behandlingsomgång brukar styrketräningsövningar tillkomma, för att förebygga återkommande problem.