Muskelinflammation i ryggen, nacke, axlarna eller höft

Många upplever att de fått en muskelinflammation i ryggen, nacken, axlarna eller höften. Ofta rör det sig om en lågintensiv överansträngning i en muskel som orsakar en inflammation. Överansträngningen i muskeln är ofta en kompensation för något annat, t.ex. en obalans i lederna eller en annan muskel. En muskel blir inte inflammerad utan anledning och det är därför antiinflammatorisk medicin inte hjälper särskilt bra mot muskelinflammation.

Massage mot muskelinflammation?

Att massera på det ömma område känns ofta behaglig och skönt men i det flesta fall är det långsiktigt meningslöst. Då orsaken till muskelinflammationen (den lågintensiva överansträngningen) är ett symptom eller kompensation till något annat återkommer problemet inom någon dag.

Vad kan en kiropraktor göra mot muskelinflammation?

Det en kiropraktor eller osteopat kan göra mot muskelinflammation, som inte beror på sjukdom, är att finna orsaken till den överansträngda muskeln / muskelinflammationen och behandla detta. När orsaken till muskelinflammationen är behandlad kommer muskeln att slappna av och detta gör i sin tur att muskelinflammationen försvinner. Det är viktigt att fokusera på orsak och inte symptom, som tyvärr allt för många läkare och massörer gör.

Som exempel; om man har en liten rotation åt vänster i bäckenet går man inte omkring snett. Kroppen kommer då att kompensera detta genom att spänna sig med en högerrotation, ofta i skulderpartiet. Musklerna kommer så småningom bli lågintensivt överansträngda och skapa en “muskelinflammation” på höger sida i skulderpartiet. Voltaren skulle ev. dämpa lite men inte ta bort orsaken. En kiropraktor skulle behandla rotationen i bäckenet så musklerna i skulderregionen slappnar av och den lågintensiva överansträngningen / muskelinflammationen släpper av sig själv.

Detta exemplet möter jag som kiropraktor flera gånger i veckan. Patienten har varit hos läkaren och fått diagnosen muskelinflammation och fått utskriven antiinflammatorisk medicin. Medicinen har inte hjälpt, skapat dålig mage och kostat skattebetalarna onödiga pengar.

I de flesta fall är patienten bra efter 1-3 behandlingar… och läkaren tror att medicinen hjälpt och fortsätter skriva ut…

Muskelsträckning – skapar en Muskelinflammation

Muskelsträckning är något som kan drabba alla i olika sammanhang, men särskilt vanligt är det då man utövar någon form av idrott och inte värmer upp tillräckligt. En sträckning i muskeln är något helt annat än träningsvärk och ska absolut inte blandas ihop med detta, även om det kan uppfattas ganska lika då det gäller smärtan i muskeln. En sträckning brukar oftast märkas av omedelbart, medan träningsvärk uppstår först en till två dagar efter ansträngningen.

En muskelsträckning är en avslitning av muskeln på en skala som börjar med att ett antal muskelfibrer slits av, delar av muskeln slits av och hela muskeln slits av. Beroende på antalet fibrer som slitits av så sker läkningen av skadan olika lång tid och är svår att bedöma, men ytterligare ansträngning bör undvikas under läkning.

Varje sträckning brukar efterföljas av en mer eller mindre muskelinflammation, och om kroppen inte får tid att åtgärda denna muskelinflammation så kan en kronisk muskelinflammation infinna sig, vilket är mycket svårt att åtgärda. För att förhindra detta stadie är det mycket viktigt att få i sig rätt mängd av antioxidanter, då dessa behövs för att skydda all muskelvävnad, särskilt vitamin E. All typ av muskelavslitning är tyvärr permanent, men går naturligtvis att kompensera, även om den fysiska deformationen i muskeln kvarstår, om inte ett kirurgiskt ingrepp görs.