Kiropraktorkliniken Rtel

Massage Åbacka

Massage Åbacka klämmer på rätt ställe

Har du ont i nacken, axlarna eller ryggen och är trött på att äta värktabletter? Hos Massage Åbacka kan du få hjälp. Här på Massage Åbacka är vi utbildade massageterapeuter och vi har arbetat många år innan som massörer.

Idag är det många människor som har ont i nacken, axlarna och skulderbladen. Vi ser till helheten och söker orsaken till problemet. Behandlingen går på djupet och massage Åbacka kan berätta om många som har blivit smärtfria efter några behandlingar hos oss.

Vi lägger stor vikt vid att skapa en behaglig atmosfär. – Vi har låg bakgrundsmusik och arbetar lugnt och metodiskt. Vi erbjuda flera olika behandlingar; ren avslappningsmassage, behandlande svensk klassisk massage, triggerpunkts massage, koppningsmassage och stretching samt även bindvävsmassage.

Triggerpunkts massagen innebär att massageterapeuten trycker på muskelknutor i båda ändar av muskeln vilket är mycket verksamt. Till koppningsmassagen används gummikoppar som skapar ett vakuum vilket bearbetar musklernas bindväv. Den vanligaste behandlingen tar 45 minuter och kostar 400 kronor. Här erbjuds även mer omfattande behandlingar på 90 och 120 minuter.

Massage Åbacka har relativt låga omkostnader och kan därför hålla rimliga priser. Det är viktigt att man känner att man har råd att gå till en massageterapeut.

Vår inställning till vårt yrke är mycket seriöst och vi är verkligen noggranna. Här kan människor få en individuellt anpassad hjälp genom att vi har många olika behandlingsmetoder.

Vi är anslutna till Kroppsterapeuternas Yrkesförbund vilket innebär att han är välutbildad, innehar patient- och ansvarsförsäkring samt har tystnadsplikt.

Massage är en behandling av kroppens mjukdelar med syfte att påverka både kroppsliga och emotionella faktorer.

Det franska ordet massage kan härledas från arabiskans mass (att trycka) eller grekiskans masso (jag knådar). Med massage menas en i terapeutiskt syfte utförd bearbetning eller behandling av kroppens mjuka vävnader medelst rörligt tryck i olika former. Behandlingen utförs vanligen med händerna, men i dag tas även apparater till hjälp.

Massagen har gamla anor i flera kulturer runt om i världen På 400-talet f.Kr. menade Hippokrates att läkare borde använda massage som ett botemedel. Galenos skrev på 100-talet en bok i ämnet och talade om massagens helande verkan både i samband med skador och vissa sjukdomstyper. I och med kristendomens intåg i Europa blev massage en suspekt verksamhet. Under slutet av 1500 talet skedde dock en omvärdering igen, då den franske läkaren Ambrosie Paré skrev om massagens betydelse inom läkekonsten. Även andra franska läkare började utforska massagetekniker och deras effekter.

På 1800-talet utarbetade svensken Per Henrik Ling (1776-1839) det massagesystem som i dag går under rubriken svensk massage eller klassisk massage. Ling ville skapa en massageteknik som efterliknade rörelserna i den Svenska gymnastiken och andra träningsformer för att stimulera blodcirkulationen, stärka musklerna och skapa en bättre balans mellan muskler och skelett. Med massage trycks och tänjs vävnaderna, särskilt muskler, blodkärl och hud. Det finns fem olika grundtekniker i den svenska massagen:

 1. Effleurage (strykningar, glidningar).
 2. Petrissage (knådningar, saxningar).
 3. Friktion (gnidningar i cirklar eller på tvären).
 4. Tapotement (snabba, lätta rytmiska slag som ger en djupgående vibration: hackning, klappning eller bultning).
 5. Vibration (skapas med händerna eller med en apparat).

Massagen uppges ha en verkan både på kroppsliga och emotionella faktorer, såsom ökat lymfflöde och ökad blodcirkulation (smärtor och trötthet beror ofta på en lokal blodbrist som motverkas av massagen) och sammanväxningar och knutor i musklerna motverkas. Även hormonutsöndringen påverkas.

Massage används vid t.ex. muskelspänningar, träningsvärk, svullnader orsakade av dålig Lymfcirkulation, muskelknutor och som allmänt avslappnande och uppmjukande behandling. Massage bör däremot inte ges vid tillstånd som feber och infektioner, elakartade tumörer, åderbråck eller blodpropp, bakteriella inflammationer eller hudåkommor.

Förutom den avslappnande massagen finns även en stimulerande massage som karakteriseras av att den utförs snabbt och rytmiskt.

I Sverige används massage bl.a. inom idrott och dans och som ett led i annan fysioterapeutisk behandling.

Thaimassage

Thaimassagen har sina rötter i Indien där den grundades redan för ca 2500 år sedan. Innan den etablerades som terapiform i Thailand, utvecklades den i olika österländska kulturer där de uråldriga kunskaperna överfördes muntligt från mästare till lärling under många generationer. Det var först på 1600-talet som grunderna skrevs ner på palmblad. Till Thailand kom den först i slutet på 1700-talet.

Vad är thaimassage och vad händer?

Det är en blandning av shiatsu, akupressur och yoga. En djupgående energimassage som löser upp blockeringar i meridianerna (energilinjerna). Den brukar också ibland kallas “yoga för lata”. Det finns olika typer av Thaimassage.

Massören trycker sig igenom bestämda punkter och energilinjer med sina tummar, händer, armbågar, knän och fötter. På det viset sträcks både muskler och leder ut.

Det djupa trycket på musklerna töjer ut muskelfascian, stimulerar elasticiteten i bindväven och ökar blodgenomströmningen och som gör att återhämtningsförmågan förbättras i hela kroppen. Detta innebär att många idrottsmän omedelbart upplever positiva resultat av thaimassagen. Dess “press- och stretchmetod” ger de flitigt använda musklerna det underhåll de behöver och påskyndar läkeprocessen för sträckningar och andra muskelrelaterande åkommor. Kombinationen av stretching och stimulans av kroppens energiflöde gör thaimassagen unik och extremt effektiv när det gäller att lösa upp blockeringar i kroppen och få stela leder och muskler att mjukas upp.

När blockeringarna löses upp under thaimassagen släpper spänningarna och man får en mer harmonisk inställning till livet. Man kan även uppleva att både hörseln, synen och känseln förstärks. Kropp och psyke hänger verkligen ihop

Massagen är inte bara behaglig. Den ger även en djupare terapeutisk verkan såsom ökad flexibilitet, höjt immunförsvar, djup avslappning och ökad blod- och lymfcirkulation.

En grundlig behandling tar mellan en och en halv och två timmar.

Den som får massage ligger på en tunn madrass på golvet, klädd i bekväma mjuka byxor och en t-shirt. Varför den utförs på golvet beror på att massören kan utnyttja hela sin kroppsvikt istället för bara muskelkraft.

En del övningar kan upplevas avancerade, men även om man är stel så pressar man inte mer än klienten klarar av.

Massage som behandlingsmetod

Massage är en gammal behandlingsmetod som kan vara både behandlande och avslappnande. Även själva avslappningen i sig är behandlande. Speciellt i dagens samhälle med dess höga tempo och stressnivå är det viktigt att då och då kunna slappna av en stund och njuta av lugnande massage. Massage har även en rad fysiska funktioner som är nyttiga för kroppen. Massage hjälper till att frambringa endorfiner (smärtstillande hormon), ökar blodcirkulationen, sänker muskelspänningen, påskyndar läkningsprocessen osv.

Massage för gravida

Under graviditeten finns det många problem och besvär som kan avhjälpas med massage. Till exempel fog lossning, problem med rygg, höfter eller ben.

Företagsmassage

Mer och mer av vår arbetstid spenderas idag framför datorer och samtidigt har stress på de flesta håll ökat markant de senaste åren. Detta har lett till att fler och fler, även ungdomar, sjukskriver sig på grund av arbetsrelaterade åkommor eller stress. Företags massage inriktar sig på att komma ut till arbetsplatser och upptäcka och motverka dessa skador på ett tidigt stadium och därigenom förebygga dem. En bra affär både för dig som företagare och för din personal.

När bör man undvika massage?

Massage ska inte ges vid:

 • Feber och infektioner
 • Uttalad benskörhet
 • Primär eller sekundär tumör i kotpelare eller ryggmärg
 • Akuta skador
 • Akuta inflammationer
 • Diskbråck
 • Färska frakturer
 • Reumatisk sjukdom i halsrygg
 • Skelettinfektioner
 • Akut trauma mot kotpelaren

Konsultera alltid läkare innan du väljer massage som behandling vid:

 • Blödarsjuka
 • Hjärt- och kärlsjukdomar
 • Problem som åderbråck, proppar, åderförkalkning och inflammation i kärl
 • Oförmåga till avspänning
 • Öppna sår och variga processer
 • Kraftiga eksem

Med en lyhörd massageterapeut kan du diskutera om det är lämpligt att massera eller inte. Ibland är en viss åkomma lokalt betingad och det går bra att massera omkring det aktuella området.

Massagens Goda Effekter

Klassisk massage har både en rehabiliterande och förebyggande effekt. Den kan användas som behandlingsform i många olika sammanhang. De positiva fysiska och mentala effekterna är många.
Dessa är några av de vanligaste problemen som kan lindras eller avhjälpas med massage:

 • Huvudvärk, spänningshuvudvärk, yrsel och migrän
 • Spänningar i nacken
 • Stela axlar
 • Ont mellan skulderbladen (“bröstryggen”)
 • Ont i ryggen och korsryggen
 • Ont och stelhet i höften
 • Domningar i armar och ben
 • Stickningar i fingrarna
 • Dålig blodcirkulation
 • Trötthet och depression
 • Stress
 • Brister i immunförsvaret
 • Dålig koncentrationsförmåga
 • Hård och stel ärrvävnad

Visst går det att klara sig utan massage men den som inte har prövat vet ju inte hur det känns. En av mina kunder kom utan förväntningar och kunde efteråt konstatera: “Det där behövde jag verkligen. Vad skönt det var! Varför gjorde jag det inte tidigare?”.

Vänta inte med att unna dig själv nödvändig avslappning och smärtlindring!

Under min tid som massageterapeut har jag behandlat många nöjda kunder för olika problem. Det är fantastiskt att se vad massage kan göra mot myofascial smärta, stel ärrvävnad, spänningshuvudvärk, stelhet, dålig sömn, stress och en mängd andra bekymmer.

Varför Massage Åbacka?

Du får en kvalitetsmassage med personlig omtanke från första besöket. Genom en bra patient- och ansvarsförsäkring garanteras trygghet för dig som kund.

Det är alltid dina behov och önskemål som styr behandlingen. Ingen massage för massagens egen skull.

Ömma muskler, spänningshuvudvärk och övrig smärta behandlas med största varsamhet och i nära samråd med kunden.

För att nå bästa möjliga resultat kan Massage Åbacka hjälpa dig med ett individuellt program där stretching och muskeltöjning ingår för att maximera massagens effekt.

Har du ofta huvudvärk, stel nacke och ont i ryggen? Kanske har du stela ben och spända vader, stress sätter sig ofta i vaderna.

Då rekommenderar jag dig en djupgående massage. Det är en effektiv och hållbar massage. Massage Åbacka arbetar mest med denna typ av massage och har många nöjda kunder.
Några av kunderna har i många år har haft svår smärta. Vissa har tvingats äta mediciner, några av dessa har kunna dra ner på medicinerna och vissa har slutat helt!

Vi åker även ut till företag och ger massage på plats. Att ge sina anställda massage är en billig investering som ger snabba resultat och en lönsamhet på längre sikt.

Massageterapi

Massageterapi har utvecklat massagen till att inte bara handla om en avslappnande massagebehandling utan till att vara ett effektivt behandlingsalternativ för att behandla smärttillstånd i rörelseapparaten.

Vid det första besöket får man berätta lite om sig själv, om tidigare besvär och vad det är som gör att man söker hjälp, en så kallad anamnes. Frågor ställs om bland annat tidigare skador och olyckor, sjukdomar, medicinering, arbete och fritidsaktiviteter för att få en bättre uppfattning om problemet.

Oftast görs en ortopedmedicinsk undersökning före behandlingen för att utröna problemets ursprung. Vid denna undersökning testas leder och mjukdelar enligt ett system som med god säkerhet indikerar var orsaken till smärtan sitter.

Hur stort område som behandlas beror på vilka besvär man har. Behandlingen kan omfatta bara några få muskler, eller hela kroppen. Det känns inte alltid skönt under själva behandlingen, utan kan rent av göra lite ont. Även om det gör lite ont brukar man uppleva att behandlingen känns välgörande för kroppen. Om det skulle kännas för obehagligt/smärtsamt får man tala om det så att behandlingen kan anpassas.

I behandlingarna kombineras ibland en del olika metoder (se nedan) för att så effektivt som möjligt lindra smärttillståndet och påskynda läkningen. Om man har haft besvär under lång tid behövs det ofta flera behandlingar än vid mindre skador.

Vid behov får man lära sig anpassade övningar som kan utföras hemma mellan behandlingarna som ett komplement. Dessa övningar är framtagna som ett pdf-dokument med bilder och text som är avsedda för just dina problem. Övningarna är enkla och kan oftast göras utan någon speciell utrustning eller vana. Dock kan en del av övningarna kräva enklare utrustning i form av balansboll eller gummiband. Övningarna bör göras regelbundet enligt instruktioner för snabb maximal effekt.

Tänk på att det bara är du som fortsätter ha smärta/problem om du inte följer instruktionerna.