Ischias

Vad är ischias?
Den stora nerven som utgår från den nedre ryggens ryggrad och sedan löper ner längs baksidan av benet till foten kallas för ichiasnerven, eller på fackspråk n. ischiadicus.
Värk, obehag, smärta, stickningar, ilningar och/eller domningar som kommer från irritation av denna nerv kallas för ischias. Beroende på graden av irritation så kan symtomen variera kraftigt och i svåra fall kan känselbortfall, muskelsvaghet och reflexbortfall vara vardag för dessa patienter.

Hur behandlas ischias?
Behandlingen av ischias på Handens Kiropraktorklinik utgår ifrån var ischiassmärtan har sitt ursprung. Syfte med behandlingen blir därav att optimera funktionen i bäckenlederna, höftleden, knäled och fotled samt att se till att muskulaturen kring dessa leder och områden är eftergivliga och fungerar i ett koordinerat flöde. Det är viktigt att ha god funktion i dessa ledområden då tyngdkraften fördelas över dessa och vid felaktig belastning uppstår oönskat tryck över disk i nedre rygg samt muskelspänningar som kan bidra till att skapa falsk ischias. Råd om vardagliga aktiviteter och träning inklusive stretching ges beroende på vad som framkommer i undersökningen.