Kiropraktorkliniken Rtel

Forskning inom Sjukgymnastik

Forskning visar att sjukgymnastik kan hjälpa
Det har forskats en hel del om sjukgymnastik de senaste decennierna. Studier har visat att sjukgymnastik kan hjälpa vid smärtor i nacken och bröstryggen, smärtor i nedre delen av ryggen och efter diskbråcksoperation i nacke eller rygg.

Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, redovisade år 2000 en genomgång av den vetenskapliga litteraturen om olika behandlingsmetoder vid rygg- eller nackbesvär. I rapporten står det att det är viktigt med en noggrann undersökning av de personer som söker hjälp och att det är bra att vara fysiskt aktiv i en lagom och gradvis ökande takt. Det är också bra om man kan börja arbeta så snabbt som möjligt.

Sjukgymnastik kan ofta också förhindra att besvären kommer tillbaka. Om man trots allt får besvär igen blir smärtorna inte lika intensiva och långvariga.

Det finns också, enligt rapporten, bevis för att manipulation, vid klar diagnos, kan ge smärtlindring vid plötsliga eller ihållande smärtor i nedre delen av ryggen.

Däremot är det inte lika säkert att metoder som massage, kyla, värme, ultraljud, laser, akupunktur och transkutan elektrisk nervstimulering, TENS, har effekt om man har besvär från nacken eller nedre delen av ryggen. Därför används inte dessa behandlingar lika ofta som förr bland de sjukgymnaster som är specialiserade inom ortopedisk manuell terapi, OMT.