Är du en torris?

Huden speglar hur vi mår både fysiskt och psykiskt eftersom den påverkas av både vår inre och yttre miljö. Så här vintertid brukar många få problem med torr hud. Varför? För att få svar tillfrågade vi hudvårdsexperten Lena Losciale Söderberg som här berättar.

Torr hud utvecklas som ett resultat av att talgkörtlarna inte riktigt fungerar, huden smörjs inte tillräckligt av sitt eget fett och huden blir torr. Hud typen är ofta ärftlig, men uppstår också vid åldersprocessen, sjukdom, viss medicinering, brist på rent vatten invärtes, kosten (speciellt intaget av fetter), felaktig hudvård och kanske det allra viktigast av allt – stress.

Torr hud har en tendens att bli fuktfattig genom att bristen på sebum (fett) i huden minskar hudens förmåga att binda fukt – fettet i huden fungerar normalt som en naturlig skyddsbarriär som hindrar huden att ”läcka” fukt. Vid låg talg produktion har huden inte tillräckligt med bindemedel för att hålla kvar cellerna i hudens övre skikt och resultatet blir mindre hud celler i det översta skiktet, vilket gör den mer känslig och utsatt.

Känslig hud

Ofta bildas torra linjer både i ansiktet och på kroppen. Den upplevs som mera livlös och matt, ibland kan också klåda och eksem liknande områden uppstå. Om man jämför med en fetare och mer oljig hud, så åldras den torra huden på ett mer yt torrt sätt, man får s.k. ”krokodilskinn”. Dessutom tycks problemen förvärras efter varje dusch eller bad – likaså av sol, vind och vatten och torr inomhusvärme. Då är det viktigt att tillföra extra skydd i form av solkräm, cerat, ansiktskräm eller liknande. Extra problematiskt blir det om man vistas mycket i vatten och dessutom använder tvål, rengöringsprodukter och schampon av mindre god kvalité, de bryter ner både fett- och pH-barriären samtidigt. Effekten låter inte vänta på sig – huden blir ännu torrare, samtidigt som de små talgkörtlar som faktiskt finns, proppas igen.

Datorer skadar din hud

En typ av hud problem som allt oftare uppstår är s.k. ”datahy”. Det är framförallt huden i ansiktet och på händerna som är mycket utsatta via en kombination av statisk elektricitet, bildskärmar, torr inomhusluft och dålig ventilation. Under en arbetsdag blir huden av med väldigt mycket hudfett – prova att torka av bildskärmen regelbundet så får du själv se!

Själva fett-, fukt- och pH-balansen störs, kroppen hinner inte skapa nytt och det översta hudlagret berövas sitt skydd. Huden reagerar med ett lokalt försvar och en process sätts igång, som så småningom leder till en hud inflammation som kan vara svår att häva. Den typiska datahuden blir mycket torr, röd och varm och det kan kännas som det ”brinner” i huden.

Vad kan man göra åt torr hud

Det är viktigt att veta att torr hud kräver lite mer vård och att den är extra känslig både för inre och yttre påverkan. Man bör använda milt rengörande produkter som är både fett- och fuktbindande och som överensstämmer med hudens egna fetter. Undvik alla produkter som är syntetiska, starkt parfymerade eller som innehåller mineraloljor! Bäst är att välja helt vegetabiliska produkter och fetter till den dagliga hudvården, likadant vid terapeutiska behandlingar som massage, SPA-behandling m.m.

En gyllene regel vid torr hud, är att smörja eller massera in kräm, lotion eller olja på lätt fuktad hud. Då binds fukten i fettet och hjälper till att föra fettet längre ner i huden.

Visste du att din hud är kroppens största organsystem?

Jo, den är ett komplext och dynamiskt organ som täcker upp till 1.5-2 kvadratmeter i yta. Den är i högsta grad levande och i ständig förändring och förnyar sig själv hela tiden.

Huden formar sig som ett smidigt yttre skydd runt kroppen och fungerar som en barriär mot angrepp från bakterier och mikroorganismer. Dessutom skyddar den mot stötar, slag, kyla, värme – och inte minst förhindrar den vätskeförlust.

Ytterst är huden täckt av en tunn hinna med ett lätt surt pH-värde mellan 3.9–5.5 som kallas för syramanteln. Den har den förträffliga uppgiften att fungera som ett tunt antiseptiskt lager för att förhindra tillväxt av skadliga organismer på hudytan.

Huden tjänar faktiskt som ett rengöringsorgan – vi kan via svett- och talgkörtlar samt hudens egen andning bli av med nära ½ -1 kilo avfall per dag! Huden andas genom att dra till sig syre från omkringliggande luft och släppa ifrån sig koldioxid. Dessutom har den även förmågan att ta in ämnen utifrån – vitaminer, hormoner, fetter med mera, och se till att dessa förs vidare till intilliggande vävnader.